Het verzorgen van uilen en andere roofvogels.

Het verzorgen van uilen en roofvogels vraagt behoorlijk wat tijd en energie. Denk daarom eerst goed na voordat u overgaat tot het aanschaffen van uilen of roofvogels. Wees ervan bewust dat er veel extra aandacht nodig is om de dieren te verzorgen. Als het u echter plezier en levensvreugde brengt kunt u niets beter doen. Dus dan zouden wij zeggen, ga uw gang.

 

Wat eten en drinken uilen zoal?
Een uil heeft, net als een mens, ook behoefte aan een gevarieerd menu. In het wild zouden ze ook vangen en eten wat er voorhanden is. Op het uilenmenu staan bijvoorbeeld: muizen, kuikens, ratten, cavia's en konijnen. Voor sommige soorten echter ook insecten en zelfs vis. Of uilen ook drinken, daar zijn de specialisten het nog niet helemaal over eens. Normaal gesproken haalt de uil het vocht uit het vlees dat ze eten. Wij denken echter dat ze wel, hoewel minimaal, drinken. Er moet echter altijd wel een bak met water aanwezig zijn waarin ze kunnen baden en eventueel uit drinken. Pas op met jonge uiltjes en zorg ervoor dat ze niet kunnen verdrinken in de waterbak. Probeer het water elke dag of tenminste elke twee dagen te verversen.


Hoeveel eten ze dan?
Buiten de broedtijd is het aan te raden de dieren alleen 's-avonds te voeren. Kijk 's-morgens even of al het voer op is. Als dat zo is mag u ze de volgende dag wat meer geven. Het moet eigenlijk zoveel zijn dat er 's-morgens nog een heel klein beetje over is.

De restanten moeten ook 's-morgens verwijderd worden uit de volière. Daarbij is het ten zeerste aan te raden om twee keer per week een voedings-supplement toe te voegen. Tijdens de broedtijd dient u de uilen zowel 's-morgens als 's-avonds te voeren.

 

Is dat alles en gaat het dan verder vanzelf?
Nee, nee, en nog eens nee. Buiten de verzorgingsbezigheden die hierboven vernoemd zijn hebben de dieren nog veel meer aandacht nodig. Bijvoorbeeld, tijdens de broedtijd moet u minstens twee keer per week het nest controleren. Als er eieren gelegd en uitgebroed zijn moeten de jongen geringd worden en moeten er wat veertjes worden uitgetrokken om via DNA het geslacht te bepalen. Minstens een keer per week moeten de voedertafels worden schoongemaakt en de volière worden uitgeharkt en schoongemaakt. Verder moet u de uilen als het ware permanent observeren om te kunnen vaststellen of ze gezond zijn en in goede conditie verkeren.

 

 

Dit zijn zo wat algemene tips en adviezen met betrekking tot het verzorgen en onderhouden van roofvogels in het algemeen en uilen in het bijzonder.

Is uw interesse gewekt en bent u ervan overtuigd dat het houden van uilen echt iets voor u is neem dan gerust contact met ons op.