Kijk eens in de ogen van een uil en je bent verloren.

Dat is ook wat de oprichters van uilenHartjes in 2003 overkwam. Een dier dat zijn kop over zijn linkerschouder kan draaien om over zijn rechterschouder naar een prooi te kijken maakte zoveel indruk dat zij er niet meer van los kwamen.

Het nodigde uit tot verdieping in de levenswijze en het welzijn van uilen. Bijzonder interessante dieren die de capaciteit hebben om in het schemeren van de dag of zelfs in het donkerst van de nacht geruisloos de prooi te benaderen en deze in de vlucht te pakken, puur afgaande op een feilloos gehoor. UilenHartjes heeft zich, mede gestimuleerd door het respect dat uilen en roofvogels afdwingen, gespecialiseerd in het kweken en opvoeden van deze geweldige vogels. Succesvol wordt er nu met meerdere koppels uilen gekweekt.

In eerste instantie wordt het paren, uitbroeden en opvoeden aan het instinct van het dier overgelaten. Pas als het niet anders kan wordt er door mensen ingegrepen. Slechts op uitdrukkelijk verzoek en na uitgebreid overleg zal worden overgegaan tot handmatig opvoeden. Uilen zijn niet de gemakkelijkste dieren om te houden en te verzorgen. Zeker niet als je als uitgangspunt het welzijn en de levenskwaliteit van de dieren handhaaft. Daarom worden er ook altijd eerst serieuze gesprekken gevoerd met eventuele kopers zoals valkeniers, dierentuinen en particulieren.

 

 

uilenHartjes is lid van B.E.C.

B.E.C.